Wie kent haar niet?

Carry Geijssen, wie kent haar niet? Om eerlijk te zijn, ik had nog noot van haar gehoord. Toch is zij degene die als eerste Nederlandse schaatser die een goude olympische medaille behaalde. In 1968 in Grenoble om precies te zijn.

In het NRC Next blikt Geijssen terug op die tijd. Eerst won ze zilver op de 1500 meter, later won ze goud op de 1000 meter. Rijk werd ze er niet mee, wel kreeg ze een witte VW Kever. "Die auto is het enige wat ik verdiend heb. Maar die mocht niet eens op mijn naam staan, omdat ik dan als prof zou worden beschouwd", aldus Geijssen.

Het enige wat de nu 61-jarige oud-schaatster dwars zit, is dat ze in 1968 niet werd uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar. Zwemster Ada Kok ging er met de prijs vandoor.

"Dat heb ik nooit fair gevonden. Die haalde op de Spelen in Mexico maar één gouden medaille. Ik had goud én zilver. En ik was derde bij de WK. Niet dat ik het haar niet gun, hoor. Ach, als ze dan de verkeerde nemen, hoef je ook niet zoveel waarde te hechten aan zo’n verkiezing. Toch?"

Lees ook:Zo! Dat is al één concurrent minder
Lees ook:48-jarige Ottey ook naar Peking?
Lees ook:Alles in het teken van goud in Peking
Lees ook:Win boek Mart Smeets met prijsvraag
Lees ook:Bronzen Edith Bosch: ik ga door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.