Technodoping

Maandagavond in Pauw en Witteman zat Annette Roozen, atlete met een beenprothese. Op de 100 meter en 200 meter is zij wereldrecordhoudster.

In 2007 werd zij samen met Marion Nijhof verkozen tot gehandicapte sporter van het jaar.

Roozen loopt haar wedstrijden met een sprintvoet, een lichtverende beugel. De atlete is te gast bij het tv-programma naar aanleiding van een onderzoek van de internationale atletiekfederatie. 
Want de Zuid-Afrikaan Oscar Pistorius rent met twee vergelijkbare beenprotheses. Hij loopt zo hard dat hij bijna de olympische limiet voor niet gehandicapte renners heeft gehaald.

In een recent onderzoek werd bekeken of Pistorius voordeel heeft van zijn protheses ten opzichte van gewone renners. Uit het onderzoek kwam onder meer naar voren dat via de prothese 90 procent van de geleverde energie terugkomt, terwijl dat bij een menselijke voet slechts 60 procent is.

Verder is zijn gehele loopbeweging efficiënter. De internationale atletiekfederatie heeft de zaak in onderzoek gehad en besloten dat hij niet deel mag nemen aan de Olympische Spelen. Zij vinden zijn protheses een vorm van ‘technodoping’.

Bekijk hier het interview met Annette Roozen.

Lees ook:Gehandicapte Pistorius niet naar Peking
Lees ook:Blade Runner mag dan toch naar Peking
Lees ook:Twijfels over leeftijd Chinese turnster He Kexin
Lees ook:48-jarige Ottey ook naar Peking?
Lees ook:Foekje Dillema: de vrouw die toch vrouw was

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.